Monday, March 7, 2011

Majlis Solat Hajat Bagi Usaha Pembinaan Masjid BBR


6 Mac 2011, BBR: Satu Majlis Solat Hajat telah dibuat pada 6 Mac 2011 bertempat di Surau Ar Raudhah, iaitu satu-satunya surau yang ada di Bandar Bukit Raja ini.

Program berlangsung selepas solat Isyak yang mana dipimpin oleh Ustaz Safuan Nayan dari Jabatan Agama Islam Selangor. Sebelum itu, Ustaz Safuan juga telah menyampaikan ceramah bulanan beliau di Surau Ar Raudhah ini iaitu bagi slot setiap Ahad minggu pertama.

Sementara itu, sebaik sahaja program ceramah Ustaz Safuan selesai, Pengerusi JKPMBBR iaitu saudara Nazri Mohamad Nor telah menjelaskan bahawa terdapat 3 tujuan diadakan solat hajat ini;

1. Ia antara lain bertujuan untuk sama-sama (semua jemaah) memohon dipermudahkan segala urusan berkaitan pembinaan masjid ini baik dari segi kelulusan, kewangan dan sebagainya.

2. Ia juga bertujuan agar diperkukuhkan hubungan sesama jemaah yang ada di sini baik yang hadir ke surau mahupun yang masih 'menyepikan diri' di luar sana agar dapat terus memperjuangkan pembinaan masjid ini. Biar ada 1 Hati, 1 Suara, 1 Semangat atas dasar perjuangan Islam.

3. Dipohon daripada Allah SWT agar dilembutkan hati semua orang Islam di BBR ini agar dapat bersama-sama dengan Jawatankuasa menyumbang apa jua sumbangan yang termampu demi kelancaran pembinaan masjid ini. Sumbangan ini bukan sahaja dalam bentuk wang ringgit semata-mata, malah dituntut juga sumbangan idea, kepakaran, kritikan membina, pengorbanan masa, hebahan infomasi (sama ada mulut ke mulut, SMS, emel, telefon dan sebagainya) dan yang paling penting ialah sumbangan sokongan moral kepada pihak yang terlibat secara langsung memperjuangkan pembinaan rumah Allah ini.Sebelum solat hajat dimulakan, Ustaz Safuan Nayan memberi penerangan tentang kaedah solat hajat yang akan didirikan bersama-sama/berjemaah. Dan yang paling penting, beliau telah membaca doa solat hajat dalam bahasa Melayu iaitu memohon kepada Allah secara 'direct' dalam bahasa yang mudah sehingga ada jemaah yang hiba dalam kerendahan diri memohon pertolongan Allah SWT.Kira-kira 30 ahli jemaah telah mendirikan solat hajat demi pembinaan Masjid BBR KITA ini. Kepada anda yang tidak berkesempatan, sama-samalah kita memohon kepada Allah SWT dalam setiap doa selepas solat kita agar pembinaan masjid ini menjadi realiti.

Dan, program solat hajat ini akan terus dibuat pada masa-masa akan datang iaitu....

SETIAP AHAD MINGGU PERTAMA
SELEPAS SOLAT ISYAK
BERTEMPAT DI SURAU AR RAUDHAH, JALAN GAMELAN.

Sama-samalah kita menyumbang..........
Dan, hebahkanlah perkara yang baik ini kepada rakan-rakan anda yang lain....
Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment