Thursday, April 21, 2011

TAKLIMAT PENGERUSI JKPMBBR BERKENAAN REKABENTUK MASJID

16 APRIL 2011, SURAU AR RAUDHAH. Satu sesi penerangan tentang model rekabentuk masjid BBR telah dibuat oleh Pengerusi JKPMBBR di sini selepas Ceramah dan Solat Isyak berjemaah. Sesi penerangan ini hanya tertutup kepada AJK yang mana berobjektif menyatukan kefahaman tentang status projek pembinaan Masjid BBR ini.


Antara lain, masjid yang direka ini mempunyai 2 menara dan kubah berbentuk segi. Dengan gabungan konsep Hijau, Unsur Air dan Kombinasi Seni Islam & Moden Kontemporari, ia semestinya menghasilkan suatu kelainan. Kelainan yang ditonjolkan ini direka semata-mata untuk menarik para jemaah apabila siap nanti dan seharusnya lebih mendekatkan lagi diri kita kepada ALLAH SWT. Antara lain, keluasan tanah masjid adalah 48000 kaki persegi dengan kos sekitar RM15 juta. Dengan lapisan 2 tingkat, ia dijangka dapat menampung 4500 jemaah pada satu masa.

Seramai 19 orang AJK telah hadir untuk sesi taklimat ini. Pengerusi memaklumkan bahawa tibalah masanya untuk semua KITA sebagai penduduk di BBR ini sama-sama bergerak mencari dana untuk pembinaan masjid ini. Kita tidak boleh menuding jari kepada sesiapa pun kerana masjid ini adalah masjid kita semua. Bukannya masjid AJK mahupun Pengerusi sendiri. Justeru, semua orang perlu bekerja.

No comments:

Post a Comment